Google
У і-неті На сайті

 

Меню сайту




Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Форма входу






Наше опитування
Яка школа на вашу думку найкраща?
Всього відповідей: 156



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Конвертер валют
 

 

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 19:47
Головна » 2008 » Вересень » 8 » Рекомендації VII Економічного форуму Подільського регіону
Рекомендації VII Економічного форуму Подільського регіону
21:26

Проаналізувавши зарубіжний досвід формування інноваційно орієнтованих конкурентоспроможних підприємницьких структур, науковцями регіону за підтримки органів місцевої влади та бізнесових кіл десять років тому було обґрунтовано необхідність перегляду традиційного секторального підходу до вивчення економічних явищ та пошуку нових внутрішніх резервів економічного зростання. Саме на Хмельниччині вперше в Україні було розроблено та апробовано стратегії регіонального розвитку з використанням мережевого підходу до аналізу соціально-економічних процесів. Кластерні технології ведення бізнесу було визначено пріоритетним напрямком регіональної політики стимулювання підприємницької активності в регіоні.
Взявши за основу досвід створення та функціонування кластерів за кордоном, вітчизняними фахівцями було розроблено стратегію відродження економіки України на засадах конструктивного діалогу представників влади, бізнесу та інституцій. Дана стратегія була практично апробована і знайшла відображення в ефективно функціонуючих на сьогодні будівельному, швейному кластерах (м. Хмельницький), туристичному кластері у м. Кам’янці-Подільському та кластері зеленого туризму смт. Гриців, Шепетівського району Хмельницької області.
Позитивний досвід створення кластерів на Поділлі зробив Хмельниччину взірцем та прикладом для інших регіонів. Дослідження показали, що існуючі напрацювання стали в основі реалізації кластерної концепції регіонального розвитку у містах Івано-Франківську, Львові, Полтаві, Харкові, Херсоні, Севастополі та інших стратегічно важливих регіонах України. Активно проводяться дослідження з виявлення та вивчення механізму функціонування нових кластерів і оцінки їх впливу на динаміку соціально-економічних процесів регіону та міжрегіональну кооперацію.
В Україні сформувалися об’єктивні передумови для позитивних зрушень у напрямку реалізації кластерної концепції регіонального розвитку. Розвиток кластерних ініціатив в Україні виявив необхідність першорядного здійснення наступних кроків:
 
1. На національному рівні:
1.1. Забезпечити законотворчу роботу в Україні щодо формування сприятливого для розвитку підприємництва ділового середовища з особливим акцентом на співпрацю влади, бізнесу, науки, освіти і громадських організацій в інноваційних мережених структурах.
1.2. Сприяти активізації міжнародних зв’язків українських інноваційних кластерів з відповідними кластерними об’єднаннями Європейського Союзу та Організації Чорноморського Економічного Співробітництва.
1.3. Звернутися до Верховної Ради України з пропозицією покласти в основу діяльності в сфері підприємництва Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності, затверджену Указом Президента України від 3 вересня 2007 року № 816.
1.4. Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо:
– забезпечення координації діяльності міністерств та відомств щодо формування промислових кластерів;
– розробки та затвердження Програми державної підтримки створення та діяльності в Україні кластерних формувань;
– розробки правового та методичного забезпечення діяльності кластерних утворень, а особливо механізму взаємодії держави і кластерних об’єднань підприємств в процесі їх формування та функціонування.
  
2. На національному та регіональному рівнях:
2.1. Розробити та затвердити стратегію і програми підвищення конкурентоспроможності України та її регіонів на основі інноваційних кластерних структур.
2.2. Забезпечити впровадження в Україні інноваційних освітніх програм як для підготовки та перепідготовки фахівців, що приймають участь у розвитку і функціонуванні інноваційних мережевих структур, так і для інноваційної підготовки студентів всіх навчальних закладів України не тільки технічного, але й соціального напряму.
2.3. Створити в Україні інформаційно-аналітичну систему зі збору та розповсюдження інформації стосовно формування та розвитку інноваційних кластерів на місцевому, регіональному, міжрегіональному та національному рівнях.
2.4. Провести фундаментальні дослідження в напрямку визначення пріоритетів формування в Україні національних і регіональних інноваційних виробничих кластерів.
2.5. Створити національну та регіональні ради конкурентоспроможності, які повинні координувати розробку і координацію реалізації кластерних ініціатив різних мережевих формувань.
 
3. На регіональному рівні:
3.1. Продовжити практику обговорення актуальних питань реалізації кластерної концепції регіонального розвитку в рамках економічних форумів Подільського регіону, для чого ініціювати створення на базі Головного управління економіки Хмельницької облдержадміністрації постійно діючого організаційного комітету за участю органів влади, науковців та об’єднань підприємців.
3.2. Ініціювати створення на базі Хмельницького національного університету та Асоціації «Поділля Перший»
- потужного інформаційного центру застосування кластерних технологій в економічних системах;
- Тренінгового центру підготовки фахівців з мережевих структур, забезпечивши його тематичною бібліотекою, навчально-методичними матеріалами, а також спеціалістами, які мають теоретичні та практичні знання з організації та розробки кластерних формувань.
 

Переглядів: 936 | Додав: borYA | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: